Sankeguider

Høstens beste matsopper

– og hvordan du finner dem

Mette Alstad

Det bugner fortsatt av sopp i skogen. September og oktober er perfekte måneder for soppturer. Her er mine beste tips til å finne sopp på høsten.

Traktkantarell – Sesongens syvsover

Traktkantarell kommer ofte sent i sesongen, men når den først er på plass, holder den lenge! Dette er soppen du kan finne i store monner langt ut på året. Er du en av de ivrigste, har du kanskje vært med på å finne traktkantarell under nysnøen. Men om du ikke kjenner til denne krabaten fra før, er det på tide at du lærer deg den!

Smaken er umami-preget, særlig hvis du tørker den. Da smaker den nesten som parmesan. Bruk traktkantarell i risotte eller pasta, eller server den til viltkjøtt. Nam!

Traktkantarell, Foto: Vilde Takla

Utseende

Traktkantarell er litt som en grå mus i soppskogen. Den har en gråbrun hatt med grå ribber under. Stilken er gulbrun mot gusjegul. Soppkjøttet er seigt, nesten gummiaktig i konsistensen.

Voksested

Dette er en sopp som elsker å vokse i gruppe. Finner du én, finner du som oftest mange! Derfor kan du enkelt fylle kurven din med denne godbiten. Traktkantarell trives i både barskog og blandingsskog, og står gjerne i torvmose.

Vær obs

Mange frykter å forveksle traktkantarell med den giftige spiss giftslørsopp. Heldigvis ligner ikke disse soppene på hverandre, men de trives på samme sted. En spiss giftslørsopp kan vokse tett inntil en traktkantarell. Derfor er det viktig å være nøye når du plukker traktkantareller. Plukk én og én, så skal det gå fint.

Artikkelen fortsetter under...

Vil du lære mer om sopp og sanking?

Jeg (soppsakkyndig Mette Alstad) har skrevet boken, "God soppjakt! – En nybegynnerguide til soppsanking". Den hjelper deg å finne, identifisere og tilberede Norges beste matsopper. I tillegg tar boken for seg de vanligste forvekslingsartene og giftige sopp som finnes i Norge, slik at du kan føle deg tryggere på dine sankeeventyr. Gi deg selv eller noen du er glad i en ny hobby i gave 🎁

Kjøp God soppjakt!

449 kr

Piggsopp – Som et mykt pinnsvin

Piggsoppene er supre nybegynnersopper. Det finnes nemlig ingen giftige piggsopper. Dette er en sopp som tåler kulden godt, så du kan finne gode eksemplarer langt ut i de kalde høstmåneder.

Alle lyse piggsopper med lyse pigger er gode matsopper. Finner du en sopp med pigger som er fra kremhvit til oransje, kan du ta den med deg hjem. Konsistensen er fast og fin, smaken er mild og nøtteaktig. Spis stekt piggsopp på brødskiva, eller ha den i salater. Du kan også prøve å sylte den.

Blek Piggsopp

Utseende

Piggsoppen har en litt klumpete hatt som gjerne er lys oransje i fargen. Under hatten har den små, myke pigger som løsner lett om du tar på dem. Stilken er ofte stutt, men kjøttfull.

Voksested

Piggsoppene trives i både barskog, og løvskog, så denne kan du finne i de fleste skoger. Er det i tillegg kalkholdig grunn, er det enda større sjanse for å finne den.

Stor parasollsopp – Den mektige kongen

Stor parasollsopp er som navnet tilsier – STOR! Den rager gjerne 20-30 cm over bakken og får en sopphatt som kan være over 20 cm i diameter. Den er ikke så vanlig, så dette er en sopp du gjerne må lete litt etter. Men når du først ser den, er det ingen tvil om hva du har funnet. Den trives sent i sesongen, oktober er en fin måned å gå på Stor parasollsopp-jakt.

Stor parasollsopp har god umami-smak og på grunn av størrelsen passer den godt som kjøtterstatning. Du kan for eksempel panere den og serve den som en snitzel. Både smakfullt og gøy.

Stor Parasollsopp

Utseende

Stor parasollsopp har en stor, sirkulær hatt som er gråhvit og skjellete. Under hatten har den store skiver. Stilken er hvit med et gråbrunt slangemønster. Nederst på stilken har den en stor knoll. Stor parasollsopp har en kraftig ring som kan beveges opp og ned på stilken.

Voksested

Stor parasollsopp er en nedbryter og vokser ikke sammen med trær. Den trives godt i gressplener, og det er faktisk mer sannsynlig at du finner den i hagen din enn i skogen. Selv om jeg har funnet den både i plen og skog.

Vær obs

Vi har noen giftige parasollsopper i Norge, men disse er både svært sjeldne og bittesmå (maks 5 cm høye). Det skal godt gjøres å blande stor parasollsopp med en av de giftige artene.

🧃 Over 20 000 følger mette.sanker

Norges største sankekonto på Instagram og TikTok

Over 20 000 følger kontoen min mette.sanker på Instagram og TikTok. I boken min, "God soppjakt!" har jeg samlet mange av mine aller beste tips til hvordan du blir en tryggere og bedre sanker selv.

Bestill God soppjakt